Blog

Vyhněte se investičním rizikům

Jak minimalizovat riziko při investování

Riziko je slovo, které investoři neradi slyší. A je to pochopitelné. Kdo by chtěl ohrozit své investice. Zároveň je potřeba mít na paměti, že riziko tvoří jeden z vrcholů takzvaného investičního trojúhelníku. Bude přítomné vždy a není možné ho minimalizovat na nulu. Ale lze ho účinně korigovat.

Investiční trojúhelník aneb riziko je součást hry

Riziko investování je poměrně komplexní pojem, pod který se schová mnoho proměnných: kondice ekonomiky, politická situace nebo i strategie národní banky. Jednoduše řečeno, investiční riziko je větší či menší šance, že hodnota vaší investice v budoucnu klesne a vy přijdete o peníze. Než si řekneme, jak rizika při investování minimalizovat, trochu si přiblížíme pojem investiční trojúhelník. Pomůže nám pochopit roli rizik v investování, provádět jejich smysluplný management a připravit si půdu pro kvalifikované rozhodování, do čeho peníze vložit a do čeho ne.

Investiční trojúhelník je schéma, které shrnuje naprosté minimum pro orientaci v investování. Jeho vrcholy tvoří pojmy riziko, návratnost a likvidita. Tyto tři pojmy dohromady tvoří nerozdělitelnou jednotu jako tři spojené nádoby. Vztah mezi nimi by se dal vyjádřit větou: Nikdy není možné dosáhnout maximální návratnosti při minimálním riziku a vysoké likviditě. Vždy je možné dosáhnout pouze dvou cílů, dvou vrcholů.

Orientujete se jako investor na vysokou likviditu? Připravte se, že vaše investice bude mít menší návratnost a vyšší riziko. Preferujete jistotu? Pak se budete muset spokojit s menším výnosem a nižší likviditou. Je pro vás v investování alfa a omega vysoký výnos? Pak se připravte na větší riziko a patrně i nižší likviditu.

Akcie: 

návratnost – vysoká

riziko – vysoké

likvidita – vysoká

Nemovitosti:

návratnost – střední a vysoká

riziko – středníli

kvidita – nízká

Komodity:

návratnost – spíše nízká 

riziko – vysoké

likvidita – nízká

Riziko je něco, co nemůžeme jen tak škrtnout a sprovodit ze světa investování. Důležitá je však znalost nástrojů, kterými jej co nejvíce eliminujeme. A pokusit se zachovat co největší možnou návratnost či likviditu. A nebo právě naopak: brát riziko jako kompas pro vysoké investiční zisky. Záleží na vás, na co máte chuť. A samozřejmě prostředky.

Nenechte se nachytat

Nepřítele je potřeba poznat, abychom se mu mohli účinně bránit. A proto vám nabízíme stručný přehled rizik a malý návod, jak se jim bránit.

1.) Inflační riziko

S rostoucí inflací v ekonomice klesá kupní síla peněz. Reálně proděláte, ačkoli v absolutních číslech vaše investice roste. S inflačním rizikem vám pomůže čas. Správný investor se neřídí aktuální kondicí ekonomiky, ale dívá se do budoucna. Proto si sestaví portfolio z dlouhodobých produktů, jako jsou třeba akcie, dluhopisy na 5 a více let, nemovitosti apod. Co naopak do takového portfolia patřit nebude, jsou spořicí účty.

2.) Riziko volatility

Zlato, ropa, kryptoměny… to jsou zástupci takzvaných volatilních trhů. Volatilita je míra kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosové míry. Čím větší jsou výkyvy, tím je také vyšší míra tohoto rizika. Vysoká volatilita je zvláště důležitá u krátkodobých investic. Stabilitu těchto trhů negativně ovlivňují nečekané zprávy: krach burzy nebo rozhodnutí bank o úrokové sazbě, dále třeba rozpočtová politika vlád, válečné střety…faktorů je mnoho. Ochrana investic v tomto případě spočívá v tom, že do volatilních produktů investujete jen omezené prostředky.

3.) Kreditní riziko

Kreditní riziko se týká především dluhopisů a znamená nebezpečí, že emitent nebude moct splatit jistinu a úroky. Než se do nákupu dluhopisů pustíte, zásobujte se informacemi o emitentovi.

4.) Měnové riziko

Měnové riziko znamená, že se změní kurz měny, ve které jste investovali. V tomto případě je postup docela jasný: pro své investice si vybírejte pouze stabilní měny. Kdyby vás napadlo koupit cenné papíry navázané kupříkladu na iránský rial, bude to bezpochyby kaskadérský kousek.

5.) Úrokové riziko

Toto riziko se odvíjí od kolísání úroků na trhu. Pokud jste koupili dluhopis dejme tomu za pevný tříprocentní úrok, ale kvůli zvýšení úrokové sazby si emitent nově půjčuje za 5 procent. Starší dluhopis tedy musí klesnout na ceně, aby se vyrovnal novým podmínkám. Vybírejte si proto raději dluhopis s pohyblivým úrokem, investujte dlouhodobě.

6.) Tržní riziko

Tržní riziko představuje koktejl nejrůznějších vlivů: ekonomických, společenských, politických nebo právních. Je přítomné vždy a žádný typ investice se mu nevyhne.

7.) Riziko koncentrace

Riziku koncentrace se vystavujete, pokud vše vsadíte na jednu kartu. Neinvestujte proto hodně peněz do produktů, které mají podobná investiční rizika nebo ještě hůře – do jednoho produktu. Dostatečně a s rozmyslem diverzifikované portfolio je to, co vás před tímto rizikem ochrání.

Únik do bezpečí!

Investiční produkty jsou nesourodá skupina a každá investice má svá rizika. Než se tedy na nějaký produkt vrhnete, zkuste se zamyslet, kde by mohla být vaše, respektive jeho achillova pata. Zaměřte se na vlastnosti té konkrétní investice, datum splatnosti, společnost, která produkt poskytuje. I ve světě investic platí, že informace jsou k nezaplacení. Pokud však máme prozradit nějaký univerzální recept, jak ochránit investice, stačí nám dvě slova: dlouhodobost a diverzifikace.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Chcete investovat? Zkuste dluhopisy.
Blog

Chcete investovat? Zkuste dluhopisy.

Chcete investovat do dluhopisů, ale nejste si jisti, jak na to? Pomůžeme vám s orientací v dluhopisech a ukážeme rozdíly v jednotlivých produktech.

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů