Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Indexové fondy

Nemáte s investováním příliš velké zkušenosti nebo se považujete spíše za konzervativní obchodníky a zajímá vás pasivní investování? V tom případě byste se měli zaměřit na indexové fondy. Právě ty totiž představují jednoduchý a především efektivní způsob investování.

Cože to vlastně jsou indexové fondy? Definice říká, že jde o podílový fond, který sleduje určitý koš podkladových investic. Tyto fondy by měly zahrnovat skupiny akcií s podobnými charakteristikami, ať už je to původ, velikost firem, jejich výkonnost nebo třeba obor.

Zjednodušeně: Máte například indexový fond zaměřený na technologické firmy, ve kterém je zahrnutých pečlivě vybraných 100 podniků z USA. Index sleduje jejich celkový výkon a podle toho buď roste nebo klesá a vaše investice se více nebo méně zhodnocuje.

Výhody? Už z podstaty fondu jde o relativně bezpečnou investici, protože propad jedné firmy z mnoha nepředstavuje zásadní riziko. Nevsázíte tzv. na jednoho koně. Spolu s tím je spojené i to, že nemusíte sáhodlouze studovat informace a výsledky jednotlivých značek a složitě se rozhodovat. Obecně vám správa indexových fondů nezabere příliš času – nemusíte sledovat konkrétní firmy, fond to dělá za vás. Pozitivem jsou i nižší poplatky spojené s investováním do tohoto instrumentu, tedy především ve srovnání s klasickými podílovými fondy. Tam totiž „platíte“ i práci manažera fondu, což u indexové varianty odpadá.

Mají indexové fondy i nějaké nevýhody? V tomto případě jde spíš o vlastnosti než nevýhody. Opět totiž musíte počítat s indexovým fondem jako celkem, tzn. pokud si některá ze zahrnutých firem povede nadmíru dobře, vy se můžete do jisté míry „připravit o výdělek“. Opět je jen na vás, zda se rozhodnete pro investici do tohoto pasivního fondu nebo zvolíte některou z rizikovějších variant.

Indexový fond vybírejte pečlivě

Z čistě matematického hlediska mají indexové fondy navrch nad klasickými podílovými a aktivně řízenými fondy. I proto jsou mezi investory čím dál populárnější a různé studie tvrdí, že do pěti let předstihnou aktivně řízené fondy.

Poslední roky jen nabírá na obrátkách trend, který začal už před 15 lety. Ukazuje se, že je zlatá doba aktivně spravovaných fondů pryč. Podle dostupných dat dokonce v roce 2027 budou v menšině. Pokud vám tedy někdo nabízí, že bude aktivně spravovat vaše akcie, je nejspíše lepší volbou pasivní investování,“ komentuje situaci spoluzakladatel finančního startupu Fondee Jan Hlavsa pro web Seznam Zprávy.

Samozřejmě i při výběru indexového fondu je třeba myslet na základní parametry. Mezi ně jsme zařadili následující:

Kredibilita správce

Bez správce fondu se neobejdete. Měl by být na trhu již nějakou dobu a mít vybudované renomé. Jeho pověst a důvěryhodnost je jedním z přímých faktorů, které budou ovlivňovat váš potenciální výnos. Takovým správcem může být často nezisková společnost s možností do jisté míry ovlivňovat společnosti, které do fondu zařadí. Jen pro zajímavost, jeden z poskytovatelů indexů, společnost Dow Jones Indexes, má více než 100 tisíc indexů a uvádí, že všechny její produkty udržuje podle jasných, nestranných a systematických metodik.

Historie výnosu

Chcete zjistit, jak se jednotlivým fondům dařilo? Mrkněte na jejich historii! Podívejte se, jestli fond měl v minulosti dobré období a jak si vedl v porovnání s inflací. Důležité je i to, jak rychle se dají peníze z fondu vybrat. Samozřejmě, úspěšná minulost není zárukou stejně úspěšně budoucnosti – ale ukazuje, jak dobře fond řešil těžké časy.

Likvidita

Indexové fondy jsou doslova synonymem pro vysokou likviditu! Když budete potřebovat peníze, můžete si je vybrat během v řádu dnů. A další, nikoliv však poslední výhoda: na první investici vám stačí třeba i jen několik stovek korun.

Nejlepší indexové fondy

Aniž byste to možná věděli, názvy nejznámějších (a často i nejlepších) indexových fondů jste už nepochybně slyšeli. Jde totiž o jména jako SPX500, Nasdaq composite, Nasdaq100 index, SPY atd. Pro zajímavost, existují i fondy zaměřené na luxusní vína nebo whisky (ano, i do takových oblastí se dá úspěšně investovat).

Poměrně často jsou úspěšné indexové fondy spojené i s konkrétní zem nebo lokalitou. Namátkou S&P Europe 350 (akciový index sledující 350 největších evropských firem), Hong Kong 50, Nizozemí 25, Austrálie 200 atd.

Závěrem je dobré vzít v potaz i slova Jana Hájka z fondu Erste Top Stocks: „Indexy lze považovat za nejlepší charakteristiku vývoje dané výseče akciového trhu, to ale neznamená, že portfolio, které má identické složení jako index, je tou nejlepší volbou. Zároveň však rovnoměrně investované portfolio do stejných společností, jako jsou v indexu, podle něj může přinést mnohem lepší výnos než indexový fond“.

Autor: ds_martin

Podobné články

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Chcete investovat? Zkuste dluhopisy.
Blog

Chcete investovat? Zkuste dluhopisy.

Chcete investovat do dluhopisů, ale nejste si jisti, jak na to? Pomůžeme vám s orientací v dluhopisech a ukážeme rozdíly v jednotlivých produktech.

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů