Blog

Chcete investovat? Zkuste dluhopisy.

Investování do dluhopisů: Jak vybrat ty správné

Chcete investovat do dluhopisů, ale nejste si jisti, kterým směrem se vydat? Pomůžeme vám s orientací v dluhopisové nabídce, ukážeme rozdíly v jednotlivých produktech, a přidáme několik receptů z naší investiční kuchařky.

Dluhopisová nabídka jasně a přehledně

Laicky řečeno, dluhopis je dohoda mezi dlužníkem a věřitelem, která zavazuje dlužníka, aby po smluvené době vrátil věřiteli půjčené peníze a k tomu přidal dohodnutou finanční kompenzaci. V řeči finančníků: Dluhopis je cenný papír, kterým si emitent (vydavatel dluhopisu) půjčuje od věřitele (toho, kdo si dluhopis koupí) peníze na fixní dobu za pevnou nebo variabilní úrokovou sazbu. Jde o investiční nástroj, jímž jedna strana získá prostředky na své podnikání a druhá chrání své finance před inflací, popřípadě svůj kapitál ještě navýší

Dluhopisů existuje řada. Dělíme je podle vydavatele, délky splatnosti, výše výnosu nebo míry rizika a každý investor by měl mít předem stanovený plán, aby si mohl mezi nimi správně vybrat.

Hrozí při investování do dluhopisů nějaké riziko?

Dluhopisy patří do skupiny konzervativnějších investičních nástrojů. Dluhopisy můžou být pro investory zajímavé určitou stabilitou, snadněji předvídatelnými výnosy a relativně velkou jistotou, že jejich vklad se náležitě zhodnotí.

„Něco za něco“ ovšem platí i ve světě finančnictví. Každé investování si představte na pomyslném trojúhelníku výnos – riziko – likvidita. Ideální stav vysokých výnosů, nízkého rizika a vysoké likvidity v praxi neexistuje. Vysoké výnosy obvykle znamenají nízkou likviditu, tedy možnost investici rychle vyměnit za hotovost, a také vysoké riziko, tedy odchylkou od očekávaného výnosu. Všech tří vrcholů však naráz nikdy dosáhnout nelze.

I u dluhopisů musíte počítat s inflací. Ta ohrožuje především dluhopisy s pevným úrokem, který je po celé smluvní období neměnný, proto při zvýšení inflace dochází k znehodnocení výnosů. Riziko je možné částečně eliminovat, pokud investujete do dluhopisů vázaných na inflaci. V takovém případě totiž vaše výnosy budou reagovat na úrokovou politiku Národní banky, nebo dokonce můžete požadovat navýšení výnosů.

Před nákupem dluhopisů byste také měli myslet na likviditu neboli na to, jestli budete dluhopis schopní v případě nutnosti prodat a získat svoje peníze zpět před uplynutím doby splatnosti. Tady platí, že vyšší likviditu mají dluhopisy veřejně obchodovatelné na burze.

Pokud plánujete kupovat pohledávky v cizích měnách, nezapomeňte na měnové riziko. Kurz může totiž váš zisk výrazně ovlivnit a nečekané oslabení pokaždé znamená snižování výnosů.

Koupit dluhopis je docela snadné

Začínajícího investora však zajímá, jak investovat do dluhopisů, kde ho vlastně získat nebo třeba kdo mu garantuje spolehlivost dluhopisu. Pro začátek zkuste třeba srovnávače, kde najdete na jednom místě spoustu užitečných informací. Pomoci mohou i různé online kalkulačky. Kvalitní srovnávač přehledně ukazuje, jak si nabízené dluhopisy stojí, jaký je u nich výnos, riziko apod.

Pro nákup dluhopisu můžete také využít dluhopisové fondy. Jedná se o podílové fondy, které se zaměřují výhradně na dluhopisy. Jsou vhodné pro začínající investory a pro střednědobé a dlouhodobé investice od 4 let. Dluhopisové fondy sledují co nejvyšší zhodnocení prostředků a jejich míra rizika je dána druhem dluhopisů, na které se fond orientuje.

Nenechat se opít rohlíkem

Vždy mějte plán a představu, jak by měla investice vypadat, jak dlouhý časový horizont sledujete apod. Pokud se např. rozhodnete koupit vysoce úročený dluhopis, měli byste se zajímat o rizika. U dluhopisu, který emitent nabízí například s 20% úročením, byste si měli zjistit, jak si emitent finančně stojí, jaké má závazky, jestli nemá dluhy apod. Vybírejte spíše zajištěné dluhopisy. Nejlépe nějakou nemovitostí nebo ručitelským prohlášením.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů