Blog

Časté chyby při investování

Chybovat při investici je běžné, zvlášť když jste začátečník. Některým častým chybám při investování se však můžete vyhnout, když je včas poznáte. A to je způsob, jak začít investovat správně.

Jak investovat peníze a čemu se při investování vyhnout? Jak na investování pro začátečníky? Největšími chybami začátečníků je absence dlouhodobé strategie, podléhání strachu a emocím a málo diverzifikované portfolio

Častou chybou je i nadšení pro konkrétní společnost a investování většiny portfolia jen jedním směrem. Přitom právě diverzifikace, neboli rozložení investice do konzervativních i progresivních variant, vás ochrání před ztrátou vkladu. 

Vsadit vše na jednu kartu se začátečníkům nevyplácí. Na trhu akcií totiž soupeří s mnohem zkušenějšími profesionály. Jakým investičním chybám se vyhnout?

Špatné porozumění strategii, jak investovat

Vyhněte se lákadlu společnosti, u které nevíte, na jakých principech a modelech funguje. Nejlepší obranou před touto chybou je ono diverzifikované investiční portfolio, které nedovolí vložit příliš mnoho peněz do akcií jedné konkrétní společnosti. 

Kde investovat peníze a dosáhnout diverzifikovaného portfolia? Nejlepší investice jsou do ETF a podílových investičních fondů.

Pokud se jako začátečník skutečně rozhodnete pro nákup investičních akcií, snažte se opravdu důkladně porozumět každé společnosti, do které investujete.

Nedostatek trpělivosti při prvních investicích

Investování je běh na dlouhou trať. Obrňte se trpělivostí a nesnažte se každý druhý den kontrolovat, jak si vaše finance vedou. Pomalý a soustavný přístup k růstu portfolia vám přinese v dlouhodobém horizontu vyšší výnosy.

Samozřejmě, že se investice občas nevyvíjí podle vašich představ. Proto mějte dlouhodobý časový plán a snažte se jej dodržet. Nejhorší, co můžete udělat, je prodávat akcie zbrkle ve chvíli, kdy se nedaří. Chce to pevné nervy a dostatek času.

Příliš velký obrat investic

Obrat neboli přeskakování z jedné investice a do druhé je dalším zabijákem výnosů. Pokud nejste institucionálním investorem, který má výhodu nízkých provizních sazeb, mohou vás transakční náklady přivést na mizinu.

Stejně tak krátkodobé daňové sazby a náklady ušlé příležitosti. Opět platí pravidlo trpělivosti, při zbrklém jednání jako investor snadno přijdete o dlouhodobé zisky z rozumných investic.

Snaha o načasování trhu

Proč investovat a neřešit načasování? Úspěšné načasování investice je nesmírně obtížné. Dokonce i pro profesionální investory. Na otázku “Kdy mám začít investovat?” je nejlepší odpověď “Teď!”

Správné načasování nehraje velkou roli. Výnos z vašich investovaných peněz mnohem více ovlivňuje výběr těch správných finančních či reálných aktiv a stále opakovaná diverzifikace portfolia.

Čekání na vyrovnání

Vyrovnání je jen další způsob, jak přijít o veškerý zisk, který jste mohli nashromáždit. Znamená to, že čekáte s prodejem ztrátového aktiva, dokud se nedostane zpět na svou původní pořizovací cenu.

Takovému přístupu se říká “kognitivní chyba“. Tím, že se snažíte vyhnout ztrátě, ve skutečnosti ztrácíte dvěma způsoby. Zaprvé neprodáte ztrátová aktiva, která mohou dále klesat, až se stanou bezcennými. Zadruhé jsou tu náklady ušlé příležitosti, které by mohly vzniknout lepším využitím těchto investičních prostředků.

Selhání v diverzifikaci

Jako investoři začátečníci nezkoušejte investovat do několika koncentrovaných pozic, ve snaze získat nadvýnos. Nejspíš se vám to nepovede.

Moudřejší je držet se zásady diverzifikace. Při sestavování portfolia burzovně obchodovaných fondů (ETF) nebo podílových fondů se zaměřte do všech hlavních oblastí. 

Při budování individuálního akciového portfolia zahrňte všechny hlavní sektory. Obecným pravidlem je nepřidělovat jedné investici více než 5-10 % z investovaných prostředků.

Propadnutí emocím

Pravděpodobně největším zabijákem investičního výnosu jsou emoce. Axiom, že trhu vládne strach a chamtivost, je pravdivý. 

Nenechte se ovládat strachem nebo chamtivostí. Raději se soustřeďte na širší souvislosti. Výnosy na akciovém trhu se mohou v kratším časovém horizontu divoce odchylovat, ale v dlouhodobém horizontu historické výnosy akcií s velkou tržní kapitalizací dosahují v průměru 10 %.

V dlouhém časovém horizontu výnosy portfolia tyto průměry kopírují. Ve skutečnosti můžete jako trpěliví investoři těžit z iracionálních rozhodnutí jiných.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů