Blog

10 investičních tipů pro začátečníky

Investiční tipy pro začátečníky.

Investování znamená aktivní přístup k vlastním financím. Víte například, že existuje inflace a rozhodli jste se proti znehodnocování vlastních prostředků nějakým způsobem bojovat. Vaše investiční strategie přitom nemusí být nijak složitá. Podívejte se na 10 tipů, se kterými se budete cítit jistější, a začít s investováním můžete klidně zítra.

1. Začněte co nejdříve

Zbytečně nečekejte. Do podílových fondů můžete investovat částky už v řádech stovek korun. Poraďte se proto se svou bankou nebo nezávislým expertem, který s vámi spočítá potenciální výnos, a nastavte si trvalý příkaz už ze své příští výplaty. Pamatujte, že čím déle investujete, tím větší suma vás na konci čeká. A důležitou roli hraje také to, že v delším časovém horizontu můžete průběžně investovat menší částky a „nedohánět“ svůj vytyčený cíl na poslední chvíli.

2. Investujte pouze to, co si můžete dovolit

Kdybyste si neměli odnést nic jiného, bylo by to zlaté pravidlo 70/20/10. To vám říká, že 70 % svých příjmů věnujte na své nezbytné výdaje. 20 % si odložte na volnočasové aktivity a až zbývajících 10 % patří na možné investice. Pokud toto pravidlo dodržíte, nestane se z vás sice milionář ze dne na den, nicméně máte ideální předpoklad k tomu si za několik let užívat téměř jistý výnos.

3. Investujte do toho, čemu rozumíte

Pro konkrétní investice se nerozhodujte po přečtení jednoho článku nebo na základě jednoho rozhovoru. Investičních nástrojů je na trhu nepřeberné množství a vašemu rozhodnutí by měla předcházet analýza nebo konkrétní výpočet. Zároveň si uvědomte, zda jste spíš konzervativní člověk, nebo se nebojíte chodit do rizika.

K nejjednodušším instrumentům patří například nákup dluhopisů nebo investice do podílových fondů. Zde nemusíte sledovat trh a rozhodovat se, zda je vhodný čas pro nákup nebo prodej. K dalším oblíbeným investicím patří reality, akcie, komodity nebo kryptoměny.

4. Mějte jasnou investiční strategii

Nepředstavujte si nic složitého. Strategie je především o definici cílů a toho, jak jich chcete dosáhnout. Ve své investiční strategii si proto ujasněte v první řadě cíl (konečná částka nebo časové období). Pak už je na vás, zda vaše strategie bude zaměřená na maximální výnos, co největší omezení rizika, co největší likviditu apod.

5. Nevsázejte na jedinou kartu

Budujte si vlastní portfolio a do slovníku si zařaďte pojem diverzifikace. Začaly vás zajímat korporátní dluhopisy? Rozhodně se nespoléhejte jen na jednu společnost. Připadají vám atraktivní akcie? Platí totéž – investujte buď do akcií z různých oblastí, nebo alespoň do více společností v jedné oblasti. Tzv. all-in není investiční strategie, ale hazard.

6. Vzdělávejte se

Bez vhodných rad a informací se neobejdete. Pokud máte investičního poradce, můžete čerpat od něj, nicméně i vy sami byste měli mít zdroje, kde najdete nezbytné informace. Mezi nejoblíbenější patří weby jako Kurzy.cz, Měšec nebo Patria. Mezi oblíbená média patří například i Hospodářské noviny a svoji ekonomickou rubriku mají i největší české zpravodajské weby.

7. Buďte trpěliví

Investování není záležitost na týden nebo na měsíc. Naučte se pracovat s časovými úseky v řádu let. Například dluhopisy se vydávají často na období tři, pět nebo i deset let. Trpělivost úzce souvisí s vaší investiční strategií, díky které víte, že například za 10 let si díky svým aktivitám odnesete 500 000 korun.

8. Mějte přehled o nákladech

Stejně jako v bance za služby platíte, nevyhnete se tomu často ani v případě investic. Připravte se proto na poplatky, které si za vklad, výběr nebo vedení mohou různé peněžní ústavy a burzy účtovat. Do celkového výnosu pak zasáhne i stát, kdy je třeba vaše investice řádně zdanit. O tom všem byste však měli mít přehled už na samém začátku, aby vás nečekalo nepříjemné překvapení.

9. Spolehněte se na odborníky

Ve dvou se to lépe táhne. Pokud s investicemi teprve začínáte, obraťte se třeba na akreditované finanční poradce. Jejich seznam vede Česká národní banka a můžete si být jisti jejich kvalitou. Pomocníkem mohou být také specializované weby, kde vám stačí vyplnit formulář, a následně se vám bude osobně věnovat specialista na danou oblast.

10. Naučte se disciplíně

Samotná trpělivost je v případě investic důležitá, ale disciplína je základním kamenem. Právě díky ní nevynecháte jedinou pravidelnou platbu a nebudete zbrkle reagovat na nečekaný pokles trhu nebo samotné hodnoty vašeho portfolia. Když všichni kolem vás podlehnou momentálnímu trendu, disciplína vám řekne, že váš plán je jiný a že se ho budete držet a uspějete.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů