Blog

Nejlepší investiční nástroje pro dlouhodobé spoření

Nejlepší investiční nástroje pro dlouhodobé spoření

Rozhodli jste se našetřit si na stáří? Nebo třeba jen chcete efektivně naložit s penězi, které teď nutně nepotřebujete? Nabízíme vám malý přehled nástrojů pro dlouhodobé spoření.

Dlouhodobá investice znamená časový horizont minimálně pěti let, některé zdroje uvádějí i deset. V každém případě vždy záleží na požadavcích a cílech investora. Vyšší míra zhodnocení je spojená s vyššími riziky, menší výnosy naopak se stabilitou. Oba přístupy mají v investování své místo.

Když držíte dobré akcie společnosti s dobrým managementem, pak preferová doba držení těchto aktiv je navždy.“

Warren Buffett

Pokud dáváte přednost jistým výnosům bez rizik, jako nástroje jsou pro vás vhodnější termínované vklady či spořicí účty. Je to dobrá a konzervativní strategie, ovšem spíše pro krátkodobé či střednědobé cíle. V každém případě neuděláte chybu, pokud je budete mít ve svém portfoliu kvůli diverzifikaci prostředků.

Z dlouhodobého hlediska jsou pro spoření výhodnější nástroje nabízející vyšší zhodnocení. Které nástroje to jsou, v tom nám může pomoci zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější nástroje patří akcie, podílové fondy, indexové fondy a ETF, komodity a nemovitosti.

Nemovitosti a komodity

Nemovitosti jsou tradiční a zvláště mezi Čechy oblíbený investiční nástroj pro dlouhodobé spoření. Patří mezi méně rizikové, na druhou stranu pokud nemovitost nepronajímáte, negeneruje průběžné zisky a v každém případě vyžaduje vaši pozornost. K udržování nemovitostí je potřeba mít prostředky a státu musíte odvádět daně. V době dvouciferné inflace však nemovitosti představují více než dobrou ochranu peněz.

Investování do komodit není jen pro velké zkušené investory, jak by se mohlo zdát. Komodity jako třeba obilí, bavlna, kukuřice, kovy apod. jsou vhodný nástroj především díky tomu, že dobře ochrání před volatilitou trhu. Komodity se obchodují na komoditních burzách, investor proto musí mít svého brokera. Broker je osoba nebo společnost, která investorům za poplatek zprostředkovává obchod na burze.

Fondy

Fond je instituce, která spravuje portfolio cenných papírů. Tvoří ho skupina investorů, společně investujících do aktiv. Těmi mohou být akcie, komodity, nemovitosti atd. Investice se odvíjejí od příslušné investiční strategie.

Indexové fondy a ETF

Indexové fondy a ETF jsou vhodný investiční nástroj pro časové období minimálně deseti let. Uvítají ho ti, kteří chtějí „spořit pro děti“. Jedná se o fondy, které jsou obchodované na burze a dohlíží na ně ČNB. Správci fondů vybírají aktiva podle tržního indexu, hospodaření je tedy transparentní. Pro malé investory jsou snadno přístupné, stačí mít svého brokera. Významnou výhodou těchto fondů je vysoce diverzifikované portfolio a proto jde o investice s malou mírou rizika.    

Podílové fondy

Podílové fondy se od indexových liší tím, že mají svého manažera, který vybírá aktiva do portfolia. Nekopírují tedy index trhu, ale jsou aktivně řízeny. Od toho se také odvíjí úspěch. Zisky z těchto fondů bývají nižší než u indexových. Pro investora také může být výhodné, že nemusí sledovat vývoj trhů a může z fondu kdykoliv vystoupit, tedy prodat své podíly.

Akcie

Akcie jsou tradiční nástroj pro dlouhodobé spoření. Je to cenný papír (doslova), díky kterému získáváte právo na podíl ze zisku společnosti.

Akciový trh se vyznačuje velkou dynamikou. Neustále stoupá a zase klesá, zná pády i velké zisky. Těmto výkyvům podléhají obvykle aktiva spojená s větším mediálním zájmem a investor na nich může slušně vydělat (ale také ztratit). Často jde o akcie spojené například s novými technologickými firmami. 

Existují ale také akcie, které jsou na finančních trzích stálicemi. Jsou to obvykle akcie společností, které mají historii, tradici, pravidelně vyplácejí dividendy, mají dlouhodobě vysoký rating, generují vysoký zisk a podobně. Jako příklad takových společností, u nichž je výhodné držet akcie, můžeme uvést třeba Coca-Colu, pojišťovnu Allianz nebo třeba Colgate-Palmolive.

Jak spořit? Ať už se rozhodnete pro trendové akcie či stabilnější, využijte naši online kalkulačku. Právě v ní si můžete spočítat potenciální výnos hned s několika investičními nástroji. A pokud by vás zajímalo víc, napište nám. Ozveme se vám zpět co nejdřív a poradíme se správným výběrem. 

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů